Grypa jelitowa jest chorobą układu pokarmowego, wywoływaną przez rotawirusy, norowirusy lub adenowirusy. Najczęściej występuje w okresie jesienno-zimowym, ponieważ mamy wówczas osłabioną odporność. Ludzie często odróżniają grypę jelitową od żołądkowej twierdząc, że przy jelitówce występuje biegunka, a przy grypie żołądkowej wymioty. Jednak tak naprawdę te dwie choroby to to samo – wywoływane są przez te same wirusy, a wyżej podane objawy występują zwykle jednocześnie. Jelitówka przenoszona jest drogą pokarmową i kropelkową, dlatego powinniśmy pamiętać o myciu rąk, warzyw i owoców.
Grypa jelitowa – objawy
Pierwsze symptomy choroby pojawiają się już po 1-3 dniach od zarażenia. Jelitówka przypomina silne zatrucie pokarmowe. Najczęstszym jej objawem jest biegunka – zwykle wodnista, utrzymująca się przez ok. 2-3 dni. W cięższych przypadkach może trwać nawet do 9 dni. Kolejny podstawowy objaw grypy jelitowej to nudności, wymioty i ból brzucha. Tak, jak w przypadku zwykłej grypy, również tutaj może wystąpić wysoka gorączka (czasem nawet do 39 ºC), dreszcze i ogólne osłabienie organizmu.
Grypa jelitowa – leczenie
Niestety nie istnieje lek, który skutecznie zwalczyłby grypę jelitową. Można jedynie łagodzić objawy choroby. Przede wszystkim należy pamiętać o nawadnianiu organizmu, ponieważ częste wymioty i biegunka mogą prowadzić do odwodnienia. Powinniśmy spożywać minimum 2 liltry płynów dziennie (woda mineralna, herbata, przegotowana woda) w małych ilościach. Ważne jest to zwłaszcza w przypadku choroby u małych dzieci oraz osób starszych, gdzie odwodnienie może skończyć się hospitalizacją i podłączeniem do kroplówki.
Przy silnych i częstych biegunkach warto kupić w aptece środki uzupełniające elektrolity oraz preparaty zwalczające biegunkę. Często niezastąpionym lekiem jest węgiel aktywowany, stosowany przy zatruciach pokarmowych. Domowym sposobem zwalczania nudności i wymiotów jest także picie naparu ze świeżego imbiru, albo mieszanki ziołowej z bazylii, oregano, tymianku i cząbru.
Zobacz to: http://azs.net.pl/artykuly/grypa-zoladkowa-objawy-i-leczenie.html
Ważna jest też dieta. W pierwszym dniu najlepiej nie spożywać żadnych pokarmów (nawet jeśliby ktoś spróbował… wiadomo, jak to się skończy). W kolejnych dniach chory powinien spożywać lekkostrawne dania – suche pieczywo, kleiki, gotowana marchewka, ryż, chude gotowane mięso, ziemniaki czy twarożki. Tłustych dań powinniśmy unikać jeszcze przez miesiąc, aby objawy choroby nie powróciły, a jelita mogły się zregenerować. Funkcjonowanie jelit w tym czasie jest osłabione, dlatego każda ciężkostrawna potrawa mogłaby wywołać wzdęcia czy ból brzucha.
U dzieci jelitówka występuje chyba najczęściej, dlatego jeśli nasze dziecko jest chore, nie puszczajmy go do przedszkola czy szkoły jeszcze przez kilka dni po ustąpieniu objawów.
Grypa jelitowa – zapobieganie
Warto zadbać o kondycję, uprawiać sport i stosować dietę, która poprawi odporność naszego organizmu. Ale przede wszystkim powinniśmy pamiętać o higienie – myciu rąk przed każdym posiłkiem, myciu owoców i warzyw oraz unikaniu publicznych toalet. Szczególnie, jeśli ktoś z naszej rodziny choruje już na jelitówkę, powinniśmy zachować wzmożoną ostrożność – częste mycie rąk (zwłaszcza po kontakcie z zakażoną osobą lub przedmiotami używanymi przez nią), spłukiwanie wody w toalecie przy zamkniętej klapie, używanie osobnego ręcznika. Pamiętajmy, że chory może zarażać na kilka dni przed i kilka dni po ustąpieniu objawów choroby, dlatego nawet wtedy powinniśmy być ostrożni.
U niemowląt można również stosować szczepionki przeciw rotawirusom, które chronią przed niektórymi szczepami wirusów, a w przypadku choroby, mogą łagodzić objawy jelitówki.
Grypa jelitowa najczęściej atakuje wtedy, kiedy organizm jest osłabiony. Jak nie ma żadnego przeziębienia, wychłodzenia, albo innych kłopotów, to z reguły nie ma większego zagrożenia grypą żołądkową. Ale jak tylko jest jakiś kłopot, to już nie ma szans – jelitówka czeka…
No nie zawsze. Grypa jelitowa może też przytrafić się całkowicie zdrowym i silnym mężczyznom. Zwłaszcza w przypadku, gdy do organizmu dostanie się dużo jednostek wirusa grypy jelitowej. Bo mało kto wie, że jelitówka dostaje się do wszystkich organizmów, z którymi ma styczność zarażający, ale kluczem jest właśnie liczba wirusów, które w danym organizmie się zagnieżdżą.