Jak skutecznie pozbyć się zaskórników?

Nawet jeśli regularnie korzystasz z usług kosmetyczki lub dermatologa, ważne jest, jak dbamy o skórę w domu. Warto wiedzieć, że usuwanie zaskórników to złożony proces Niewłaściwe leczenie skóry twarzy może prowadzić do znacznie szybszego nawrotu zaskórników, niż można się było spodziewać. Ważne jest, aby wybrać odpowiednie kosmetyki do rodzaju skóry, a także warto rozważyć regularny peeling na zaskórniki oraz preparatów do skóry zanieczyszczonej, które mają lekką konsystencję żelu lub pianki. Nie zawierają one bowiem tłuszczu, ale zawierają substancje kojące, które zmniejszają stan zapalny.

Jak usunąć zaskórniki i uregulować gospodarkę hormonalną?

Wcześniej wspomniane metody mają również składniki nawilżające i, co ważne, substancje regulujące pracę gruczołów łojowych, delikatnie złuszczają i działają antybakteryjnie. Można również użyć kremów, aby zapobiec zatykaniu się porów, które są dostępne w aptece bez recepty. Wszystkie metody na zaskórniki na twarzy lub zaskórniki na brodzie wymagają cyklicznego powtarzania, ponieważ żadna z nich nie gwarantuje, że takie niedoskonałości nigdy więcej nie pojawią się na skórze. Taką gwarancję daje nam tylko laserowe usuwanie zaskórników. Podczas zabiegu lekarz używa lasera, którego światło odparowuje zarówno białe zaskórniki, jak i czarne zaskórniki, a także usuwa gruczoły łojowe wypełnione nimi, więc oczywiście nie powstają w tym miejscu żadne nowe zanieczyszczenia. Po leczeniu w miejscu usuniętych zaskórników pojawiają się małe strupy (zaskórniki na plecach), a skóra jest podrażniona. W tym okresie skóra nie może być pokryta makijażem. Zabieg taki jest praktycznie bezbolesny i całkowicie bezpieczny.

Po usunięciu zaskórniki na policzkach lub w innych miejscach nigdy nie powrócą w tym miejscu. Oczywiście mogą pojawić się na innej części twarzy, która nie została poddana zabiegowi laserowemu. Nie jest absolutnie wskazane wyciskanie zaskórników. Pozostałości łoju, które nie zostały wyciśnięte, są doskonałą pożywką dla bakterii i przyczyniają się do powstania czerwonych, ropnych krost.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *